сряда, септември 15, 2010

Очите на пилота на F-35 могат вече да виждат на разстояние 1200 км

Корпорацията Northrop Grumman направи съобщение за успешното изпитание на уникална електронно-оптическа система (ЕОС) с разпределена апаратура AN/AAQ-37 (DAS) предназначена за изтребителя 5-то поколение F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. Системата, установена на самолет-стенд, успешно е наблюдавала изстрелването  на двустепенна ракета и я е съпроводила  на разстояние по- голямо от 1200 км. Съпровождането на ракетата е продължило 9 минути – от момента на изстрелването до този на привършването на горивото й.


 
Тези цифри изглеждат невероятни и, въпреки това, представители на компанията заявяват, че това са само част от възможностите на бъдещия самолет. ЕОС DAS F-35 ще бъде способна на 360-градусов обзор с висока честота на обновление на кадрите, високо разширение и чувствителност, и всичко това ще се проектира върху  дисплея на шлема на летеца.
Системата се състои от няколко оптически датчика, разположени в различни точки на самолетния корпус. Компютър ще съединява техните изображения в една непрекъсната картина на околната обстановка. DAS открива и съпровожда целта в абсолютно пасивен режим (без осветяване на радар или лазер), и не трябва намеса на пилота. Нужно е само противникът да се появи на полесражението— DAS мигновено ще прихване целта (наземна, въздушна, ракети, в това число ПВО и "въздух-въздух") и непрекъснато ще следи за нея, изключвайки възможността тя да навлезе в сляпа зона. При това пилотът ще може да стреля в задната полусфера и да изпълнява всякакви маневри.
Също така тази система позволява на пилота с помощта на дисплея на своя шлем в буквалния смисъл да вижда през конструкцията на самолета в различните диапазони на вълните – компютърът изчислява, какво би видял пилотът, ако не бяха непрозрачните пластмаса и метал, и транслира синтезираната картина на дисплея. През нощта, при ярко слънце, в мъгла и в дъжд, пилотът на F-35 вижда нереално изчистено и детайлно света. Нито един човек до сега не е получавал такива способности на възприятието, не случайно тази система я наричат "Божие око".
На изтребителя F-35 също се монтира насочена във всички посоки инфрачервена CCD-TV камера с високо разширение (EOTS), предназначена за наблюдение и показване на целта. Тя обезпечава откриване и съпровождане на каквито и да е наземни, надводни и въздушни цели. Напълно пасивна, тя е способна да намира и съпровожда целта в автоматически режим и на голямо разстояние, а също така и да съобщава за лазерно облъчване на самолета. С цел намаляване на размерите и демаскиращите признаци, конструкторите са се отказали от сферичния купол и са затворили камерата във фасетирано сапфирово стъкло. 
Комплексът от такова оборудване ще обезпечи възможността за тайно изпълнение на широк кръг от задачи:  противоракетна отбрана, разузнаване, подкрепа в ирегуларен конфликт и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар