понеделник, септември 06, 2010

Батерии, които се зареждат от вибрации


Батерии, които се зареждат от вибрации
Изследователи от японската фирма Brother Industries, занимаваща се с производството на  електроника и високотехнологична продукция, обявиха създаването на акумулатор, зареждащ се от вибрации.
Акумулаторът Vibration Energy Cell може да бъде зареден от няколко маха на ръката. Неговите създатели ни уверяват, че в бъдеще подобен източник на електрически ток може да замени обикновените батерии от тип АА и ААА.
Принципът на работа на този механизъм е аналогичен на този на обикновеното динамо. Разликата се проявява в това, че енергията се натрупва за сметка на вибрации, а не на триене. По време на представянето на устройството в Токио, сътрудници на компанията са показали как може то да се използва в малки електронни прибори, такива като дистанционно управление на телевизор или джобно фенерче.

"Нашето изобретение генерира енергия за сметка на бобината с проводник, която се върти в магнитно поле и на кондензатора, събиращ електричеството. Всичко това е вградено в батерийката.", — съобщи на Би-би-си един от представителите на Brother Industries.
"Заради ниската мощност на този тип зарядни устройства, то списъка с примери за неговото използване се ограничава до дистанционно управление и светодиодни лампи, които не се нуждаят от постоянно електричество.", — добавя той.
В този момент съществуват два прототипа на устройството, чийто размер е колкото обикновена “пръчковидна” батерийка, което създава напрежение 3,2 волта и по-малко, но е напълно достатъчно за захранването на дистанционно управление.
Както утвърждава Карл Телфорд, главен аналитик на фирма Strategic Business Insights, без да се обръща внимание на сравнително ниското номинално напрежение, това изобретение има висок потенциал. "Те са малки, компактни и съвместими с вече съществуващите източници на енергия. Brother утвърждават, че техните батерии са способни да създадат достатъчно високо напрежение при доста ниски честоти – в порядъка на 4 – 8 херца – и това е впечатляващ резултат", — отбелязва Телфорд.
Очаква се, че подобни алтернативни елементи на захранване ще могат да сменят класически алкални батерии, които са опасни за околната среда и непригодни за повторно използване.
Brother уверяват, че след няколко изтръсквания зарядът в акумулаторът е достатъчен за 10 –30 натискания на бутоните на дистанционното. “Не е важно колко дълго се разтърсват, всичко зависи от броя на тръсканията и дълбочината на движенията. Количеството на заряда варира, в зависимост от широчината на замаха и скоростта, с която се тръскат батериите.” – обяснява представител на компанията.
В последно време елементи на захранването, основани на кинетична енергия, започнаха да привличат вниманието на различни технологични компании. Например, американската фирма TenXsys Inc. се занимава с  разработката на технологията Kinetic Energy Scavenging, тоест така наречения "енергетичен боклукчия", събиращ и натрупващ енергията, изхабена при движение.
Още един аналогичен проект — "енергийни ботуши" от европейския мобилен оператор Orange, създадени в сътрудничество с експерти по възобновяема енергия от фирмата GotWind.
Особеността на този механизъм се заключава в това, че той позволява да се събира топлината, възникваща при триенето на краката в подложката и я превръща в електрически ток. По този начин, 12 часа ходене в гумените ботуши на Orange изпълват заряда на телефонната батерия с един час.
Но въпреки, че мобилният оператор е обнародвал своето изобретение още в юни — на музикалния фестивал в близост до английското градче Гластънбъри, то Brother Industries все още неса готови да пускат своя продукт в продажба.
"В момента нашите акумулатори се намират в стадий на изпитания и ние все още нямаме готов план за продажбите. Но ние планираме да наблюдаваме за развитието на ситуацията на пазара, и ще създаваме маркетингова стратегия въз основа на нея." — обещава японската фирма.
Е,това изобретение е сложно да се нарече такова, тъй като много хора вече ползват китайски светодиодни фенерчета, чийто акумулатор се натрупва енергия от същата вибрация, т.е. от обикновеното тръскане.
Вечно фенерче на  Фарадей
Това е така нареченото "Вечно фенерче на Фарадей", чийто принцип на работа се заключава в кондензатора, с  голяма електроемкост, който се зарежда при разтръскване на корпуса. След това кондензаторът отдава енергия на свето диода, като допълнение към когото служи лупа. В евтините варианти кондензаторът е заменен с обикновен акумулатор-таблетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар