вторник, септември 07, 2010

“1984”* през 2010 г.

*Става дума за романа на Джордж Оруел “1984”.
Най- мрачните картини от бъдещето, описани от писатели фантасти, се реализират буквално пред нашия поглед. Властите в един мексикански град имат намерението да го направят най- безопасния в света – чрез тотално следене на всички негови жители с помощта на скенери на ретината.
Тотален контрол чрез скенери на ретината
Главните «антигерои» на тази антиутопия – това са не само общинските власти, но и компанията Global Rainmakers Inc. (GRI), която специализира в разработката на биометрични технологии. Гордостта на фирмата е система за сканиране на очната ретина, «най- безопасната в света», както утвърждава пресслужбата на компанията. Именно тази система ще бъде установена в Леоне – град, между другото, съвсем не толкова малък, населението му се приближава към 1,5 млн. жители (пълното му название е Леон-де-лос-Алдама).

«В бъдещето, влизате ли у дома си, отваряте ли вратата на своята кола, появявате ли се на работа или получавате изписана от доктор рецепта – при всяко действие вие ще бъдете идентифицирани с помощта на такава уникална част от вас, като ретината, — уверен е един от ръководителите на GRI Джеф Картър (Jeff Carter), — Вече след 10 години всеки човек, всяко място и всеки обект на планетата ще бъде свързан със съответстваща “база на ретини”». Леон за тези хора е едва първата крачка, демонстрация на властта, така да се каже.
Но за начало в града ще е необходимо да се създаде собствена база данни с информация за ретината на неговите обитатели. Престъпниците няма да бъдат питани – сканирането им ще се осъществява след арестуването им, паралелно със свалянето на отпечатъци от пръстите им. А послушните пред лицето на закона граждани ще могат да направят това по желание.

Модели на скенери на ретината
По мнението на инициаторите на този удивителен проект, желаещите няма да са малко, тъй като участието в системата ще допринесе доста удобства. Няма да има нужда да се носят със себе си пари в брой, карти за транспорта или кредитни такива: системите, четящи информация от ретината, ще бъдат разположени навсякъде и ще позволяват да се ползват директно всички блага. И, естествено, те ще позволят на полицията най- детайлно да се проследява движението на интересуващите я лица.
«Грабежът, в резултат на който гражданите всяка година губят в порядъка на 50 млрд долара, ще престане да съществува като факт, — добавя Картър. – Ако вие сте били по- рано обвинени в престъпление, системата автоматично ще ви “показва” на охраната на местата, които посещавате. Например, ако са ви уловили по време на кражба в супермаркет, следващия път вие просто няма да можете да влезете в магазина без системата да привлече към вас вниманието на охраната му. А за някои особено опасни личности ще стане невъзможно да се качат на борда на самолет».

Сканиране на ретината
На въпрос за възможността да се измами апаратурата с помощта на “извадено око”, както стана в известния филм “Специален доклад”, разработчиците уверено отговарят – “твърдо не”.
Скенерите от фирма GRI вече се доставят в Леон, в последствие ще започне дългия процес на техния монтаж на възлови места – дълъг, но удивително скъп: първия етап от внедряването на системата ще струва на общината над 5 млн долара. Вторият етап, който ще се разпредели на близките 3 години, ще позволи да се обхванат градските търговски предприятия, обществения транспорт, медицинските учреждения, банки и т.н.
За различните места, с различна интензивност на работа и различни задачи GRI доставя различни скенери, от големите инсталации Hbox, способни за минута да сканират ретината на 50-тина човека, в движение, до неголемите EyeSwipe и даже EyeSwipe Mini, способни да свалят данните на 15-30 човека в минута.
Картър е уверен, че е много вероятно мирните граждани с охота да се присъединят към проекта и да преминат доброволно през процеса на сканиране, за да се внесат данните за техните ретини в единната база данни. А в отговор на напомнянето за антиутопичността на проекта като цяло, той само вдига рамене – нашият живот и без това активно се проследява и от банки, и от интернет-компании, и от мобилни оператори: «Ние не правим нещо принципно различно от тези неща – просто създаваме система, която ще бъда полезна на всекиго».
В бъдеще, уверен е той, системата за наблюдение ще стане още по- незаменима. Така, тя ще може постоянно да проследява шофьорите на автомобили не само заради правонарушения, но и не твърде дълго ли те са зад волана и са ли опасно уморени – не трябва ли да си отпочинат.
И, разбира се, особено полезна тя ще стане в сферата на рекламата и маркетинга. Системата ще позволи да се проследява поведението и емоционалното състояние на целевата аудитория, нейните намерения – например, оценявайки, колко конкретно човека, обърнали внимание на билборда, са привлечени от неговата картинка. «Вие ще можете да проследявате движението на човек от търсенето на нужната стока в Google до влизането му в нужния магазин в търговския център – целия маркетингов цикъл», — твърди Картър.

И все пак това е антиутопия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар