понеделник, март 29, 2010

Nokia измислиха мобилен телефон без зарядно

Нов вид телефон

Nokia е разработила нова технология, която има за цел да спаси потребителите от задължението да се зарежда мобилен телефон или смартфон. Батерия не се изисква, ако телефона се носи в джоб или просто върти в ръцете.
Как пише "Аргументи и факти", схемата на генератора е такава, че относително тежки елементи на телефона (батерия, радиотрансмитер) са разположени на една солидна рамка, която може да се движи в две направления - нагоре и надолу или наляво-надясно.
Пиезоелектрически кристали са разположени в краищата на всяка релса и да генерират електричество, когато натиснете рамката. При това, за да се генерира достатъчно енергия, е достатъчно дори и незначителни вибрации и движение на устройството.

Това устройство работи на същия принцип, който се използва в ръчните часовници, които създават необходимата им за работа енергия, генерирайки я чрез движението на часовника в пространството. В допълнение, телефоните ще могат да улавят енергията на вълните разпръснати в пространството, независимо от техния източник, било то микровълни или лаптоп.

Компанията вече е подала заявка за патент в съответната служба в САЩ. За сега не е ясно кога ще е готово крайното устройство.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар