понеделник, януари 11, 2010

Чай “Масала”

Чай "Масала"

Днес попаднах на тази рецепта. Авторката е рускиня, за това изображението със съставките е на руски. Тази рецепта е вариант на друга рецепта, описана в друг сайт (ако последвате връзката към източника на тази статия, там има връзка към оригинала).

Необходимо за приготвянето на една голяма порция (голяяяма чаша) за любители или две средни (две обикновени чаши) за пробване от приятели (ако приятелите са много, просто увеличете пропорционално съставките):

  • чаша вода
  • чаша мляко
  • супена лъжица черен чай на листа
  • супена лъжица захар
  • канела (може и на прах – 1 чаена лъжичка) – парченце два сантиметра на един
  • джинджифил – половин чаена лъжичка
  • черен пипер на зърна – шест зрънца
  • кардамон

съставки за чай "Масала"

Всички подправки изсипваме в хаванче (предварително трябва да се почистили зрънцата кардамон) и счукваме. Смесваме всички съставки (независимо дали са счукани предварително или не) за да ги “сприятелим” помежду им.

счукани съставки за чай "Масала"

Получената счукана “масала” (ще излезе някъде към две чаени лъжички) изсипваме в съдинка, заливаме я с чашата вода и на среден огън я довеждаме до кипене. Нека кипи около минута. После добавяме чая. Отново чакаме да заври и изчакваме още минута. Изливаме чашата мляко. Отново изчакваме да заври(преди това да стане добавяме захарта) и го завираме за половин минута. Изключваме огъня.

Приготвяне на чай "Масала"

Следва най- неприятното: да процедим напитката от чая, пяната и подправките. За удобство на прецеждането съветвам ви този чай да се приготвя в джезве.

Прецеждане на чай "Масала"

И се наслаждаваме на горещия чай.

Чай "Масала"

Надявам се да ви хареса прочетеното по-горе и да го изпробвате.

 

Източник:
http://nnm.ru/blogs/azorskij/masala_chay/

Няма коментари:

Публикуване на коментар